På et trangt loft over et butikklokale i Amsterdam, holder familiene Frank og van Daan seg skjult under andre verdenskrig. Gjennom dagboken til 13 år gamle Anne får vi hverdagslige betroelser og bekymringer til en tenåringsjente, små og store konflikter mellom familiemedlemmene og samtidig den grusomme historien om hvordan jødene levde i konstant frykt for å bli oppdaget og arrestert av de nazistiske okkupantene. Verdal Teaterlag markerer 75-årsjubileet for frigjøringen med å sette opp forestillingen «Anne Franks dagbok» på Teaterloftet i Verdal, som er den perfekte arena for å ta publikum inn i den rette stemningen.
* * *
«ANNE FRANKS DAGBOK» I 2020
I år er det 75 år siden Freden i 1945. Og det er 75 år siden sovjetrussiske tropper kom til konsentrasjonsleiren Auschwitz, selve symbolet for nazistenes Holocaust. Auschwitz bestod av tre hovedleirer og rundt 40 tilleggsleire. Fra 1943 utgjorde jødene flertallet av fangene i Auschwitz 1. Dette folkemordet må aldri glemmes.
Derfor spiller vi «Anne Franks dagbok» i 2020.
«Anne Franks dagbok» handler om det umenneskelige presset åtte mennesker blir utsatt for ved å måtte leve veldig tett på hverandre i et lagerlokale i Amsterdam i over to år, med en nerveslitende fare for å bli tatt og sendt til en av Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer. Noe som til slutt ble deres brutale skjebne i august 1944. Bare Otto Frank, Annes far, overlevde oppholdet i konsentrasjonsleirene.
Møtet med den 13-15 år gamle ungjenta Anne Frank i forestillingen gir oss et rikt bilde av en usedvanlig livlig, ærlig og begavet jente som etter all sannsynlighet ville utviklet seg til forfatter eller journalist av høy kvalitet om hun hadde fått overleve helvetet i konsentrasjonsleirene Auschwitz og Bergen-Belsen.
I en verden av stadig gjentagende ondskap må vi likevel aldri slippe håpet om at det gode i mennesket kan vinne over ondskapen. Eller slik Anne Frank formulerte det i sin dagbok: «Jeg tror likevel, jeg – på tross av alt, at folk er virkelig gode innerst inne.»
Takk til alle i produksjonen, som har stått på med et enestående og inspirerende alvor for å formidle dette innholdet som vi aldri må glemme. Og takk til Verdal Teaterlag som tiltrodde meg regien av dette viktige stykket. En særskilt takk til dramatiker og regissør Rita Abrahamsen og til Jødisk museum i Trondheim for uvurderlig rådgivning om stykkets innhold og jødiske tradisjoner og skikker.
Roar Tromsdal
Regissør
* * *
Et viktig teaterstykke
Vi hadde store planer om å markere 75 år siden Frigjøringen ved å sette opp «Anne Franks dagbok» i april-mai. Det måtte avlyses av årsaker som dere kjenner. Derfor føles det ekstra godt at vi endelig får lov til å vise fram produksjonen vår for vårt trofaste publikum! Regler følges til punkt og prikke, så antall publikummere per forestilling er begrenset.
Det er 50 år siden Teaterlaget satte opp stykket første gang. Dette var første gangen de aller fleste fikk se Hildegunn Eggen på scenen, i hovedrollen som Anne Frank, og hun tok alle med begeistring. Den unge lovende Erlend Haga hadde også en fremtredende rolle i stykket. Artig er det at Erlend også er med i årets produksjon, fortsatt lovende om enn ikke like ung. «Anne Franks dagbok» er oversatt av Johan Borgen, og bearbeidet av Roar Tromsdal.
«Anne Franks dagbok» er et viktig teaterstykke. Krig og umenneskelige overgrep er fortsatt hverdagen for mange rundt om i verden. De siste tidsvitnene fra siste verdenskrig er i ferd med å forsvinne, og mennesker og krefter på ytterste høyre fløy er allerede i gang med å forsøke å forvrenge fakta og historien. Derfor er det viktigere enn noen gang: Tilgi – men aldri glemme.
Takk til Roar Tromsdal (regi), Erlend Haga (scenografi), Inge Asgeir Skrove (musikk) og Nina Stamnes Myhr (produksjonsleder). Takk til alle som har engasjert seg både på og bak scenen med en enestående innsats! Takk også til «Verdal Teaterlags Venner» og andre støttespillere.
Kjære publikum: Jeg håper dere får en fin og sterk opplevelse i en tett atmosfære på Teaterloftet.
Per Anders Folladal
Leder, Verdal Teaterlag
Anne Franks dagbok skulle egentlig ha premiere i april 2020, men pga. koronaviruset ble oppsetningen utsatt til høsten.
ROLLER:
Anne Frank
Johanna Hermann Selseth
Otto Frank
Tore Stavrum
Fru Edith
Frank Marte Overmo
Margot Frank
Tuva Myhr
Fru Petronella van Daan
Ingvild Overmo
Herr van Daan
Paal Withbro
Peter van Daan
Theodor Mogstad
Kraler
Erlend Haga
Doktor Dussel
Per Anders Folladal
Miep Girs
Vilgunn Haga
* * *
Regissør
Roar Tromsdal
Scenograf
Erlend Haga
Komponist
Asgeir Skrove
Produksjonsleder
Nina Stamnes Myhr
Musikere
André Dyrstad, piano
Sivert Engum Skavlan, klarinett
Gaute Skrove, fiolin
Studioproduksjon
Odd Joar Helden
Rekvisitt
Hege Lorås
Kostyme
Anne Guri Sende, Åse Sollid
Sminke
Marian Lyngsaunet, Pia Sende, Vilde Melgård,
Sara Marita Leirhaug
Inspisient
Ole Marius Wekre Berg
Sufflør
Odin Liaklev
Scene
Håvard Enes, Thomas Elvebø,
Lars Daniel Hjelde, Bo-Terje Varslot,
Fredrik Hallem, Stig Wiklund, Torfinn Hofstad
Lys
Jørgen Enes, Bo-Terje Varslot, Roar Tromsdal
Lyd
Bo-Terje Varslot, Asgeir Skrove
Kiosk
Siv Tone Mære Bye
Markedsansvarlig
Karin Jegtvik, Øyvind Malum, Trond Anders Prestvik